Sayfa:C.H.P. 15. Yıl Kitabı (1938).pdf/24

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış

11

hipleri, sanayi erbabı, tüccarlar ve memurlar Türk milli varlığının başlıca çalışma unsurlarıdır. Bunların birinin çalışması öbürünün ve hepsinin hayatı ve refahı için bir mecburiyettir.»

«Partimizin bu prensiple göz önünde tuttuğu gaye, sınıf kevgaları yerine içtimai nizam ve tesanüdü elde etmek ve menfaatler arasında birbirlerine zıt olmıyacak surette âhenk koymaktır. Menfaatler liyakat ve faaliyet derecesine göre olur.»

Bu cümleleri tahlil edersek anlarız ki inkılâbımızın Halkçılık esası:

a) Demokratlık,

b) Harhangi bir fert veya zümreye milletin umumi hakları haricinde imtiyaz tanımamak,

c) Sınıf mücadeleleri kabul etmemek,


unsurlarından terekküp eder. Mıntaka menfaati, Derebeylik, ağalık, aile imtiyazı fikirleri yoktur. Bir taraftan işçilerin çokluğu ve beraberlik kuvvetine dayanan iddialarla milli çalışma ahengini bozacak zorlu hareketlerine, öbür yandan sermaye sahiplerinin para ve varlık gücüne dayanarak işçilerin haklarını çiğnemelerine yol bırakılmaz. Bunun için sınıf kavgası ve tahakküm yoktur.

Bu manada anlaşılan halkçılık prensipine sahip olarak milliyetçiliği en temiz ve saf bir kıymete yükseltebiliriz. Yalnız milliyetçilik Türk vatanının sınırı içinde dilbirliği. Kültür birliğile, mazi hatıralarına ve gelecek zamanın emellerine bağllıkta birleşme yapar. Fakat bu anlayışta birleşmiş olsa da içinde sınıf, imtiyaz çarpışmaları bulunan, yani Halkçı bir duygu ile birleşmemiş olan bir millet hak ve şerefte müsavi fertlerle kurulmuş bir milli birlik vücude getiremez. Onun için Kemalizmin kabul ettiği Milliyetçilikte Halkçılık zaruri bir unsurdur.

4 - Devletçilik:

Yeni Türk devletinde milletin refah seviyesini yükseltmek ve yurdu imar etmek düşüncesi, iktisat ve imar sahasında ferdî teşebbüslerin mahdut faaliyeti yerine devletin şumullü ve üstün kudretinden istifade etmek lüzumunu meydana koydu. Bu lüzumu Millet varlığında hisseden Cümhuriyet Halk Partisi hususi ve ferdi çalışmaları esas almakla beraber umumî ve yüksek menfaatlerin icap ettirdiği işlerde, bilhassa iktisadi sahada, devletin faal bir hale getirilmesi esasını kabul etti ve bunu programına koydu.

Parti programında Devletçiliğin iki tarzda faaliyeti lüzumu birer prensip olarak ortaya konulmuştur:

a) Bizzat devletin kuruculuğu ve yapıcılığı.

b) Yapılmasını hususi teşebbüslere bıraktığı işlerin tanzim ve mürakabesi.

Bu iki esas, programda şu suretle ifade edilmiştir:

*Devletin ekonomi işlerile alakası fili surette yapıcılık olduğu kadar,