İçeriğe atla

Sayfa:Bir Osmanlı kentinde taşınır ve taşınmaz mal varlığına dayalı servet analizi Edirne örneği.pdf/26

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfada istinsah sırasında bir sorun oluştu

terekesi de Edirne'deki mallarından oluşmaktadır.36 Bu konudaki örnekleri çoğaltmak mümkündür. 37

Terekelerin bu belirtilen özelliklerinden ötürü, elde ettiğimiz sonuçlar hakkında kesin genellemelere ya da sonuçlara varmamız mümkün olamamaktadır. Çünkü görüldüğü üzere bu kayıtlar bütün ölenleri kapsamadığı gibi, kayda geçirilen rakamların da güvenilirliğinin sorgulanması gerekir. Bu sebepten elde edilen sonuçlar yorumlanırken ihtiyatlı davranmakta yarar vardır.

IV-BELGELERİN TANITIMI

Çalışmayı sürdürebilmek için birinci el kaynak olarak sadece tereke kayıtları kullanılmıştır. Defterler, Ankara'daki Milli Kütüphane'den temin edilmiştir. Defterler, kütüphanede Şer'iye Sicil Defteri' olarak isimlendirilmiştir. Seçilen defterlere ilişkin tablo şu şekildedir:

Aşağıdaki tabloda genel bilgileri bulunan defterler incelendiğinde, defter içeriklerinin terekeler ve vasi tayini, ölen kişinin alacak-verecek davalarıyla ilgili mahkeme kayıtlarından oluştuğu görülmüştür. Vasi tayinlerinin çalışma konusunun dışında olmasından ve alacak-verecek davalarının miktarı ve kişisiyle ilgili detaylar zaten terekenin içinde yer aldığından mahkeme kayıtlarının ayrıca kayıt altına alınması gereği duyulmamıştır. Bu noktada bu çalışmanın veri tabanı, tereke listelerine dayanacaktır.


36 EŞS 4707, 32/4. 37 Benzer tespitler için bkz. Fatma Müge Göçek, Burjuvazinin Yükselişi ve İmparatorluğun Çöküşü: Osmanlı Batılılaşması ve Toplumsal Değişme Çev. İbrahim Yıldız, Ankara, 1999, s. 229.

11