Sayfa:Belgelerle Kurtuluş Savaşı Anıları 01.pdf/7

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış

« ...Hazım Bey iyi bir vali, şöhretli bir idareci ve aynı zamanda kuvvetli bir yazardı. Emekliye ayrıldığı 1922'den vefat ettiği 1947 yılına kadar Hazım Beyi bu yazarlık yeteneğini kullanır ve birçok eserler verir görmekteyiz.

Hazım Tepeyran iyi Fransızca da bilirdi. Fransızca yazdığı şiirleri 1931'de «Les Fleurs Degeneres» (Yozlaşmış Çiçekler) adiyle bastırıldı. Anadolu köyünü canlandıran «Küçük Paşa» adlı romanı, «Eski Şeyler» adını taşıyan ve küçük hikâyelerle dolu bir kitabı, «Kar Çiçekleri» isimli Türkçe şiirler mecmuası basılmış olanlarıdır.

1944’te İçtihat dergisinde yayınlanan «Canlı Hatıralar» başlıklı sıralı yazılar onundur. Canlı Tarihler arasından ayrı bir cilt teşkil eder. İdare mesleğine ömrünü veren bir kişinin, yaşadığı zamanın türlü olayları ve türlü kargaşalıkları içinde savaşırcasına geçen bir yaşantının gerçekten canlı olan hâtıraları zevkle, ibretle okunmaya değer.

Hazım Tepeyran, bir idare adamı olmasına, idarede yetişmesine rağmen jübilesi, idareciler arasında değil, 50 yıllık yazarlar arasında yapılmıştır. İdareciler arasında jübile yapıldığı duyuldu mu ki?

Sebat, inat, ısrar ve takip fikri onun bellibaşiı vasıflarındandı. Bilgisini daima aklın, mantığın emrinde ve delâletinde kullanırdı. Bununla beraber alçakgönüllü bir insandı. Niğde’nin Tepeviran semtinde doğduğu için soyadını halkın deyimiyle Tepeyran olarak almıştı. İdare hayatında hiçbir zaman masa adamı olmamış, halk içinde devamlı bir hareket ve faaliyet altında bulunmuştu.

Halit Ziya Uşaklıgil, İzmir Mektupçuluğunda tanıştığı Hazım Tepeyran için der ki:

«Onun bir eli eski itiyatlarını tutmakta gevşerken diğer elinin yeni ufuklara kuvvetle yapışacağında şüphe edilemezdi.»

7