Sayfa:Belgelerle Kurtuluş Savaşı Anıları 01.pdf/42

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

— Doğrudur, dedim; bu hususta, yani sürülmeleri hakkında muhabere de vardır. Yarın diğer meselelerle beraber bunu da etraflıca arz ederim.

Ertesi, 30 Mart Salı günü Yıldız Sarayı'na gittim. Vahdettin beni «Küçük Mabeyn» denilen dairenin bir odasında Başkâtip Ali Fuat Bey de hazır olduğu halde kabul etti. Konuşmamız bir buçuk saat kadar sürdü. Biga meselesine dair mahalline yazılıp İngilizlerin müsaade etmemelerinden dolayı gönderilemeyen resmi telgrafnamelerle sürülme meselesine dair olan yazışma evrakını da götürmüştüm.

Biga meselesinde söze başlayarak:

— Gazetelerin yazdıkları herhalde pek mübalağalı olmakla beraber oralarda çarpışmalar olduğuna göre köylerde az çok zayiat olması tabiidir. Gerek iddia olunan tahribata ve gerek çarşıda sattırılan hayvanlara vesaireye dair doğru bilgi verilmesi hakkında Kaymakama yazdığım telgrafnamelerin çekilmesine İngilizler müsaade etmemişlerdir. Bununla beraber Kuvayi Milliyeden o havalide fena hareketlerde bulunan bazı kişilerin ve bu arada Rıza Bey adında birinin Divan-i Harbe sevk olunduğunu Ordu Kumandanı Yusuf İzzet Paşa tarafından Harbiye Nezareti'ne gönderilen resmî bir raporda okudum. Binaenaleyh, böyle fena hareketlere kumandanların da razı olmadıkları ve suçluları cezalandırdıkları anlaşılmaktadır.

Bursa'da tutuklanıp sürülmüş olan kişilere gelince: Bunlar arasında Yeşillizade Aziz Efendi adında birisi vardır ki bendeniz Manastır'da vali iken hapishane Müdürlüğüne tayin etmiştim. Bu Aziz Efendiden aldığım (mektubu da göstererek) şu mektupta «Bursa'da tutuklanıp sürüleceğinin söylenmekte olduğundan bahsederek tahliyesi ve sürülmekten kurtarılması için vilayete tebligat yapılmasını» rica ediyor. Gûya bu Aziz Efendi ile Ömer Fevzi Efendi ve fes kalıpçısı gibi Hürriyet ve İtilaf taraftarlarından bazı kişilerin Bursa'da asayiş ve emniyeti bozacak vakalar çıkaracakları, yani

42