Sayfa:Bektaşi Şairleri ve Nefesleri 19 Asıra Kadar Cilt 1-2.pdf/9

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış
6
BEKTAŞÎ ŞAİRLERİ

kuvveti bunlarda yoktur; bunlar daha az inanırlar ve ekseri­ya şiirlerinde şüpheyle karışık derin bir istihza lem’asına tesa­düf olunur gibi olur. Yunus’un Muhyiddini Arabî ve Mevlânâ Celâleddin gibi yüksek bir felsefe-i sofiyeye malik olduğu hal­de, bunların, birbiriyle lâyıkıyle istinas edemiyerek bir sistem haline girmekten çok uzak kalmış bir takım itikadat-ı tıflâneye - meselâ tenasuha, hulûl ve ittihada - sahip olmaları, tabiî kendilerinde bu şüphe ve istihzayı tevlit etmiş olabilir. Maamafih bir tasavvuf sistemi, bir manzume-i itikadiye olmak iti­bariyle bu halita-i itikadın kıymeti ne kadar dûn olursa olsun şurası muhakkaktır ki, Bektaşî şi’ri dediğimiz tarz-ı edebî zevk ve eda itibariyle, en çok millî ve Yunus’tan belki en çok müteessir olmuş bir şube-i san’attır. (Bektaşîlik, Kızılbaşlık, Hurufîlik) namı altındaki garaib-i itikadın halk arasında bu kadar kuvvetle intişarına, belki de, bu sade herkesin anlıyacağı kadar basit, millî zevke uygun güzel şiirler her şeyden çok yardım etmiştir».

«İşte Saddeddin Nüzhet B. bu yeni eseriyle, tasavvufî Türk edebiyatının bu zengin ve orijinal sahasını aydınlatmış oluyor. Gerçi ondan evvel, Derviş Ruhullah ve Besim Atalay B. bu edebiyata âid bir takım nümuneler neşretmişlerdi. lâ­kin Sadeddin Nüzhet B. onlarla mukayese edilmiyecek kadar zengin malzeme toplamış, sonra, Bektaşî şairlerinden bir kıs­mının zamanı ve hayatları hakkında malûmat vermeğe mu­vaffak olmuştur. Eski tarihî menbalarda bu şahsiyetler hak­kında hemen hiç malûmata tesadüf edilmediğini bilmiyenler, bu ciltte rast geldikleri malûmatı çok az, çok mübhem bulabilirler. Lâkin bu saha üzerinde az çok çalışmış olanlar. Saded­din Nüzhet Bey’in büyük ve zahmetli mesai mahsulü olarak verdiği o malûmatı takdir ve şükranla karşılayacaklardır. Bir defa bu esas kurulduktan ve bu eser elde olduktan sonra, iler­de yapılacak tedkiklerle onu tevsi, tashih, ikmâl imkânı daima mevcuddur».


 «Yalnız millî edebiyat noktasından değil, Bektaşîlik tarihi noktasından da pek mühim olan böyle bir eser vücuda getirdiğinden dolayı eski ve kıymetli talebemi tebrik etmek