Sayfa:Bektaşi Şairleri ve Nefesleri 19 Asıra Kadar Cilt 1-2.pdf/246

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış
1945 de, eserin muharriri
tarafından yazılan önsöz:


Başlangıç
 

Bektaşî şairlerini asır asır tesbit etmek hususundaki ilk tecrübe, geçen yıl[1] Bektaşî Şairleri ve Nefesleri adlı eserim­de yapılmıştı. O zaman ancak XVI ncı asır sonuna kadar yeti­şen şairleri tesbit etmek imkânını bulabilmiştim. Bu yıl da, da­ha sonraki asırlar üzerinde uğraştım. Kitabımın ikinci cildini teşkil eden ve XVII, XVIII inci asır[2]Bektaşî şairlerini ih­tiva eden bu eser meydana gelmiş oldu. Bu tasniften sonra edindiğim ilk kanaat şudur:

XVI ncı asır sonuna kadar yetişen Alevî şairler, Kalenderi, Hurufî, Haydarî, Bektaşî, Abdal gibi İmâmlık akidelerini benimseyen, fakat muhtelif namlarla birbirlerinden ayrılan tarikatlardır. Fakat bu hal, XVII nci asırdan itibaren zail olmuştur. Bektaşîlik bütün bu zümreleri eritmiş, Türkiye’de İmâmîlik akidelerini benimseyen bütün târikatlar, Bektaşîlik ve Kızılbaşlık namı altında iki zümreye münhasır kalmıştır. Fakat her iki zümre de Hacı Bektaş Veli ve Bektaşî büyük­lerine bağlanmıştır. İşte bundan dolayıdır ki, kitabımızın birin­ci cildinde Hayderî, Kalenderî, Hurufî namı altında, gördüğü­müz şairler yerine ikinci ciltte ancak Bektaşî ve Kızılbaş olan­lara tesadüf edebiliyoruz.

Tarihî bir sıra ile yapılan bu tasnifin dil, edebiyat ve akîde hususiyetleri bakımından da birçok faydalar temin ede­ceği muhakkaktır.


  1. 1944
  2. XIX uncu asır Bektaşi Şairleri III üncü cildimizi teşkil edecektir.