Sayfa:Bektaşi Şairleri ve Nefesleri 19 Asıra Kadar Cilt 1-2.pdf/103

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış
KÂZIMÎ

XVI ncı asır bâtınîlerindendir. Lâtifi, Anadolu'da Kazâbad kurbinde doğduğunu bildiriyor. Genç yaşında meşhur Molla Lûtfi'den medrese tahsiline başlamış, sonra tarikate intisab etmişti. Lâtifî diyor ki:

«Ahır isti’dâdında kusûr ve meşrebinde fütûr olmağın ilm-i tevhîdi tekmîl edemeyüb ilhâda ve ıskata düştü. Mubâhîler kelimâtın ve zenâdika âdâtın kullanır oldu. Zîrâ ittifâk-ı meşâyih-i izâm budur ki tevhidi tekmîl eden teklîfe inkâr eylemez ve mebdeini bilen kimse meâdını dahi mülâhaza edüb muktezâ-yi hilâf-ı şer' söz söylemez. Bazı kelimâtını huzûr-i eimme-i ulemâda te'vîle mecbûr olmuştur.»


HAYRETÎ

XVI ncı asrın maruf Bektaşîlerindendir. Vardar Yenicesinde doğdu. Tezkirelerde intisab ettiği tarikat hakkında sarih bir kayıd yoktur. Fakat bizzat kendisi bir manzumesinde:

Şâh hakkıyçün bugün ey Hayretî hayrân ü zâr
Hânkah-i aşk içinde baş açık Bektaşiyiz

diyor. Üsküdar'da Selimağa kütüphanesindeki iki yazma divanıyla Millet Kütüphanesindeki çok kıymetli bir mecmuada da Balım Sultan mensublarından olduğunu bildiren bir gazeli münderiçtir.


Lâtifî de onun «Derviş meşreb ve Câferî mezheb» olduğunu bildirmektedir. Filhakika şairin İmâmiye akidelerini pek canlı bir şekilde terennüm ettiğini görüyoruz. Ve Anadolu