Sayfa:Bektaşi-Kızılbaş Alevi Şairleri ve Nefesleri cilt 3.pdf/18

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış
15
DERTLİ


DERTLİ

XIX uncu asrın meşhur ve muktedir Bektaşî saz şairle­rindendir. Önce Helvetîliğe, sonra da Bektaşîliğe intisap etmiş bulunan Dertli, XIX uncu asır âşık edebiyatının en kudretli simalarından biridir. Münhasıran tarikat neşesiyle şiirler yazmakla kalmamış âşıkane ve rindane güzel bir takım man­zumeler de vücuda getirmiştir. Ehli beyt muhabbetini samimî hislerle terennüm eden Dertli’nin divanında müfrit telâkkile­re de tesadüf edilemez.

Halk şairleri arasında yüksek bir mevki ihraz eden ve ya­rım asırdan beri, şiirleri Anadolu’nun her köşesinde zevkle okunan Dertli Bolu’ya sekiz, Gerede’ye bir saat mesafede Çağa nahiyesinin Şahneler karyesinde Kara Hüseyin oğullarından Bayraktar Ali Ağa isminde bir rençberin oğludur. 1770 «H. 1186» da doğmuştur. İsmi İbrahim’dir. İstanbul ve Konya'da bulunmuş, Mısır’a gitmiş, Haymana aşireti Beylerinden Âlişan Bey ile Bolu Beylerine intisap etmiş son defa da Ankara’ya gitmiş ve orada iken 1847 «H. 1263» tarihinde vefat ederek Koyunpazarı’ndaki cami’in kabristanına defnedilmiştir.

Dertli Divanını Çankırılı Ahmet Talât Bey mufassal bir tercümeihal ilâvesiyle tashih olunmuş bir şekilde neşretmeğe mu­vaffak olmuştur; şu kadar var ki Talât Bey Dertli'nin hangi tarikate mensup olduğunu kat’î surette tayin edememiştir. Ev­velce «Halkbilgisi mecmuası» — numara: 1. sahife: 12 — nda neşrettiğimiz bir tenkitte de söylediğimiz veçhile Dertli, bida­yette Halvetî tarikatine mensup olmuş, sonra bazı Bektaşî saz şairleriyle düşüp kalkmasından dolayı yavaş yavaş ehli sünnet akaidinden soyunmuş ve Bektaşî olmuştur. Nitekim:

Ayb görmen Dertli’nin sizler kızılbaş olduğun

mısraı bunu ispat ettiği gibi, divanında Hulefayi selâse’ye dair ufak bir kayıt olmaması, Ali ve Evlâdı Ali’ye ifrat derecede muhabbet ızhar etmesi, nefesler söylemesi dahi bu kanaati te­yit etmektedir