Sayfa:BİTKİLERİN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLERLE TİCARİ ÇOĞALTIMI; MEVCUT VE GELECEKTEKİ DURUM.pdf/7

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfada istinsah sırasında bir sorun oluştu

Bitkilerin Biyoteknolojik Yöntemlerle Ticari Çoğaltımı; Mevcut ve Gelecekteki Durum


2. Dolaylı somatik embriyogenez: Farklılaşmamış kallus ve süspansiyon kültürlerinden embriyoların farklılaşması olarak tanımlanır. Somatik embriyo önceden oluşmuş meristematik gruptaki bir hücreden gelişir. Genel olarak bir gruptaki bütün hücreler embriyogenez potansiyeline sahipse de, böyle bir grupta genellikle yüzeydeki bazı hücreler embriyo oluşturur.

3.3. Organogenez

Organogenez çok yaygındır ve embriyogeneze göre daha kontrol edilebilir bir süreçtir. Organogenezisin kontrolü uygun BBD'lerin kültür besi ortamına uygulanması ile yapılır [9]. Bu BBD'lerin doğası türler arasında farklılık gösterse de, oksin-sitokinin oranı değişik sistemlerde belirli bir etkiye sahiptir. Kültüre alınan hücrelerin organogenezi, önceden var olan veya teşvik edilmiş meristematik primordiyumların varlığına bağlıdır. Bu primordiyumlar hızlıca bölünen meristematik hücre gruplarına sahiptirler ve biyokimyasal organizasyon derecesi farklılaşmaya yardımcı olur. Meristematik hücre grupları, uygun şartlar altında genellikle yüksek oksin seviyelerinde çok sayıda vakuol içeren kültüre alınmış uyku halindeki hücrelerden oluşur. Kültüre alınan dokular ve önceden var olan aksillar meristemler durumunda, apikal baskınlığın etkisi uzaklaştırılarak, bölünme teşvik edilebilir. Bu durum, sitokininlerin ilavesi ile başarılır. Adventif meristemler ya doğrudan olarak kültüre alınan dokuların hücrelerinden ya da kallus oluştuktan sonra oluşur. Takip edilen bu yol rejenerasyonu yapılan bitkilerin genetik yapısında da etkili olur.

3.4. Doku Kültürü Teknikleri ile Bitkilerin Çoğaltılmasının Aşamaları

Doku kültüründe çoğaltım için izlenebilecek her biri çok özel beslenme ve inkübasyon koşulları gerektiren temel dört aşama tanımlamıştır [12]. Bu aşamalar sırasıyla şu şekilde gerçekleşmektedir;

3.4.1. Kültürlerin başlatılması

Bu aşamada eksplantları (sürgün ucu, lateral tomurcuk, yaprak vb.) yüzeyinde bulunan bulaşıklardan arındırmak için yüzey sterilizasyonuna tabi tutulur. Bu aşamanın ana hedefi, büyüme miktarına bakılmaksızın takip eden aşamalarda kullanılabilecek aksenik (steril) veya enfeksiyonsuz rejenerantlar elde etmektir. Bu aşamada kültürler çoğaltma metoduna uygun olarak sürekli ya da periyodik ışık altında inkübe edilirler.

3.4.2. Sürgünlerin Çoğaltılması


Batman University Science and Culture Symposium, 18-20 April 2012 Batman, TURKEY

International participated Batman University Journal of Life Sciences, Volume 1, Number 2, (2012)

17