Sayfa:İstiklal Harbimizin Esasları.pdf/156

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş
157
İSTİKLÂL HARBİNİN ESASLARI

fiyet- yeniden muhtac-ı hal ve tetkiktir. Unvana gelince: Birinci nokta ihtiyaç ve hakikate göre kabul ve takdir edildikten sonra kongrenin verdiği umumî unvan için de bizzarur eski namı kendinde baki kalır ve hey'et-i temsiliye ve merkezlerde de mahzursuz bu ismi taşır. Tekrar burada arzederim ki âcizleri hey'et-i merkeziyelerde heyeti temsiliye arasında bir mercii tahlil ve muhabere olmasını hiç arzu etmiyorum; fakat merkezlerin içtihat ve kanaatlerini ve harekât-ı vâklasını mütebayin görünce telif ve teskin cihetini iltizam mecburiyeti oldu ve bu vaziyet ile gerçi pek müşkül bir vaziyette kaldığımı itiraf ile beraber hararetli bir muhabere ve münakaşanın ihdas edeceği mahzurları izaleye ve bir tarz-ı hal ve te'lif bulmağa hadim olacağından müsterihim. Bugün Erzurum hey'et-i merkeziyesinden bir zat müracaat ederek bilmünasebe nizamnamenin vâkı olan tashihatına ve bir iki noktasının da Şarkî Anadolu kongresinin muhafaza etmek istediği hususiyete mugayir olduğunu ve hattâ burada kongre encümenlerinde bin müşkülâtla tadil ve ibka edilen maddelerin Sıvas Kongresince kâmilen ilga veya tashih olunmasına muteriz bulundu.. Tafsilâtını bilmiyorsam da bir kere gaye için vahdet-i müşterek muhakkaktır. Hal böyle iken şekle, nizamnameye, teferruata ait hususatta ısrar buyurulmıyarak nokta-i telif aranmasını işin selâmeti namına pek ziyade rica eylerim.

Kâzım Karabekir

Diğer taraftan Erzurum ve Trabzon merkezlerini de teskin etmiştid. Artık asılda ayrılık yoktu. Vaziyetin icabına göre fiilî hareket zaruriydi.

Sıvasla iki umak münakaşamız daha oldu :

(1) Veliaht Padişaha bir lâyiha veriyor. Tarihi 16 Temmuz 335 tir. Bunu memleket gazetesi aynen yazmış. Erzurum ve Trabzon gazeteleriyle de yazılmak üzere 16 Eylûlde heyeti temsiliyeden açık telgrafla da bildirilmişti. Ben de gazetelere verdim. 18 Eylûlde Mustafa Kemal