ABD Başkanı’nın Özel Temsilcisi John Allen’ın IŞİD’le Mücadele Konusunda Türk Yetkililerle Yaptığı Görüşmeler: Revizyonlar arasındaki fark

Vikikaynak, özgür kütüphane
İçerik silindi İçerik eklendi
21. satır: 21. satır:
[[Kategori:Basın açıklamaları]]
[[Kategori:Basın açıklamaları]]
[[Kategori:2010'larda eserler]]
[[Kategori:2010'larda eserler]]
[[Kategori:Terör]]

16.07, 17 Eylül 2020 tarihindeki hâli

ABD Dışişleri Bakanlığı, Basın Sözcülüğü Ofisi

BAKANLIK SÖZCÜSÜ JEN PSAKI TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMA

9 Ekim 2014

ABD Başkanı’nın Özel Temsilcisi John Allen’ın IŞİD’le Mücadele Konusunda Türk Yetkililerle Yaptığı Görüşmeler

Başkan Özel Temsilcisi General John Allen ve Başkan Özel Temsilci Yardımcısı Brett McGurk, bugün Ankara’da Başbakan Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yöneticilerinin de aralarında bulunduğu Türk yetkililerle yapıcı ve detaylı görüşmeler gerçekleştirmiştir. General Allen ve Özel Temsilci Yardımcısı McGurk, IŞİD'i zayıflatmak ve nihayetinde bertaraf etmek için ihtiyaç duyulacak çok yönlü girişimler bağlamında iş birliği yapılabilecek alanları ele almışlardır. Allen ve McGurk, söz konusu terör ağına karşı oluşturulan geniş katılımlı koalisyonun güçlendirilmesi sürecinin henüz başlangıç evrelerinde olduğumuzu ve bunun uzun vadeli bir süreç olacağını belirtmişlerdir. General Allen ve Özel Temsilci Yardımcısı McGurk, IŞİD'in askeri kapasitesini ve bölgeye yönelik süregelen tehdidini zayıflatmaya yönelik acil adımların ivedilikle atılması gerektiğini vurgulamış, öte yandan, hem IŞİD hem de Esad rejimi ile mücadele eden Suriye ılımlı muhalefetini güçlendirmenin, Suriye krizinin gerçekçi ve kalıcı bir siyasi çözüme ulaştırılması için elzem olduğunun altını çizmişlerdir.

Bu bağlamda, General Allen, Özel Temsilci Yardımcısı McGurk ve Türk muhatapları, IŞİD'e karşı askeri alandaki çabaları genişletmeye yönelik birtakım tedbirleri ele almış; ortak bir askeri planlama ekibinin gelecek hafta başında askeri kanallar arasındaki görüşmeleri sürdürmek amacıyla Ankara'yı ziyaret edeceğini belirtmişlerdir. Ayrıca, her iki taraf da IŞİD'le mücadeleye ilişkin dinamik ve derinleşen ikili istişare sürecimizi; askeri destek, yabancı savaşçılarla mücadele, finansmanın engellenmesi, insani yardım ve IŞİD’in mesajları ile retoriğinin gayrimeşrulaştırılması konularını da kapsayan bir dizi çok yönlü girişim aracılığıyla sürdüreceğimize dair mutabakata varmışlardır. General Allen ve Özel Temsilci Yardımcısı McGurk; Irak ve Suriye'deki IŞİD krizi nedeniyle Türkiye'nin yaptığı fedakarlığı takdir ettiklerini de belirterek, NATO müttefikleri olan Türkiye ve ABD arasındaki tarihi ve sağlam ortaklığı vurgulamışlardır.