3115 sayılı kanun
VikiKaynak sitesinden
| ← Anayasalar | Kanun Numarası: | 3115 | → |
| Kabul Tarihi: | 05/02/1937 | ||
| Resmî Gazete Tarihi ve No: | - |
I
Madde 2:
f1. Türkiye Devleti Cumhuriyetçi, milliyetçi, Halkçı, Devletçi, Lâ ik ve İnkılâ pçıdır. Resmi dili Türkçedir. Makarrı Ankara şehridir.
II.
Madde 44:
f1. Başvekil, Reisicümhur canibinden ve Meclis azası meyanından tayin olunur. Sair vekiller Başvekil tarafından Meclis azası arasından intihab olunarak heyeti umumiyesi Reisicümhurun tasdikile Meclise arzolunur.
f2. Meclis, müçtemi değilse arz keyfiyeti Meclisin içtimaına talik olunur.
f4. Siyasî müsteşarları Başvekil, Meclis azası arasından seçerek Reisicümhurun tasdikına arzeder.
III.
Madde 47:
f1. Vekillerin ve siyasî müsteşarların vazife ve mes'uliyetleri mahsus kanunla tayin olunur.
IV.
Madde 49:
f1. Mezun ve her hangi bir sebeple mazur olan bir vekile İcra Vekilleri Heyeti azasından bir diğeri veya siyasî müsteşarlardan biri muvakkaten niyabet eder. Ancak bir vekil veya bir siyasî müsteşar bir vekâletten fazlasına niyabet edemez.
V.
Madde 50:
f1. İcra Vekillerinden veya siyasî müsteşarlardan birinin Divanı Âliye sevkine dair Türkiye Büyük Millet Meclisince verilen karar vekâlet veya müsteşarlıktan sukutu dahi mutazammındır.
VI.
Madde 61:
f1. Vazifelerinden münbais hususatta İcra Vekilleri ile siyasî müsteşarları ve Şurayı Devlet ve Temyiz Mahkemesi rüesası ve azasını ve Cümhuriyet Başmüddeiumumisini muhakeme etmek üzere bir (Divanı Âli) teşkil edilir.
VII.
Madde 74:
f1. Umumî menfaatler için lüzumu, usulüne göre anlaşılmadıkça ve mahsus kanunla mucibince değer pahası peşin verilmedikçe hiçbir kimsenin malı istimval ve mülki istimlâk olunamaz.
f2. Çiftçiyi toprak sahibi yapmak ve ormanları Devlet tarafından idare etmek için istimlâk olunacak arazi ve ormanların istimlâk bedelleri ve bu bedellerin tediyesi sureti, mahsus kanunlarla tayin olunur.
f3. Fevkalâde hallerde kanuna göre tahmil olunacak para ve mal ve çalışmaya dair mükellefiyetler müstesna olmak üzere hiçbir kimse hiçbir fedakârlık yapmağa zorlanamaz.
VIII.
Madde 75:
f1. Hiçbir kimse mensup olduğu felsefi içtihat, din ve mezhepten dolayı muaheze edilemez. Asayiş ve umumi muaşeret â dabına ve kanunlar hükümlerine aykırı bulunmamak üzere her türlü dinî â yinler yapılması serbesttir.